wtorek, 19 grudnia 2017

Beza- przepis II


Składniki
średnica 10 cm

2 duże białka
100 g cukru
 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
szczypta soli


  • Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. 
  • Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, na końcu dodajemy mąkę, wlewamy ocet i mieszamy. 
  • Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C. 
  • Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy 10 cm i wykładamy na nim ubitą pianę. 
  • Temperaturę zmniejszamy do 120 stopni C. 
  • Wstawiamy bezę i pieczemy ją 1 h 10 min. 
  • Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i czekamy, aż beza w nim ostygnie. 
  • Udekorować według uznania: u nas podana z lemon curd i roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz