niedziela, 17 grudnia 2017

Beza z kremem podana z lemon curd- przepis I


Składniki:
średnica 14 cm
   
3 białka
150 g cukru
 łyżeczka octu
 łyżeczka rumu
szczypta soli

na krem
125 g mascarpone
100 g śmietany kremówki 
łyżka cukru pudru

  •   Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
  •  Cały czas ucierając dodać cukier, następnie rum i ocet
  •   Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 14 cm i rozprowadzić na nim masę. 
  •   Rozgrzać piekarnik do temp 150 stopni C. 
  •   Piec ok. 1 godz. w temp. 150 stopni C na termoobiegu cały czas kontrolując.
  •  Przygotować krem: ubić schłodzoną śmietanę kremówkę. 
  •  Na małych obrotach ubić mascarpone z cukrem pudrem, następnie delikatnie ubijając połączyć ze śmietaną.  
  •  Bezę ostrożnie przekrawamy na pół i nakładamy krem. 
 
Bezę dekorujemy według uznania- u nas podana z lemon curd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz