piątek, 15 grudnia 2017

Czekoladowa babeczka z płynnym środkiem

 
Składniki:
na 1 kokilkę o średnicy 9 cm

25 g masła
50 g czekolady mlecznej + 2 kostki czekolady do środka
15 g cukru
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
czubata łyżeczka mąki
1 jajko
łyżka kakao


  •   Kokilkę natłuszczamy (można też obsypać kakao).
  •   Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C 
  •   Na garnku z gotująca się wodą ustawiamy drugi z masłem i czekoladą (robimy kąpiel wodną). 
  •   Mieszamy do roztopienia po czym dodajemy sól oraz cukier. Cały czas mieszamy. 
  •   Zdejmujemy z ognia i wbijamy jajko. 
  •   Cały czas mieszając dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. 
  •   Zalewany dno gotową masą i układamy kostki czekolady, po czym zalewany resztą masy. 
  •   Pieczemy w piekarniku ok 15- 20 min- wierzch ciasta musi być zapieczony.

Dekorujemy według uznania- może być posypana cukrem puder, z bitą śmietaną lub lodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz