wtorek, 19 grudnia 2017

Intensywnie czekoladowe ciasto Ferrero Rocher



Składniki:
forma 16 cm średnicy

biszkopt
4 jajka
pół szklanki cukru
100 g orzechów laskowych zmielonych
1,5 łyżki mąki tortowej
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem czekoladowy
125 g masła (temperatura pokojowa)
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki Nutelli
pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych (u nas rurki bez nadzienia)

dekoracja
szklanka pokruszonych wafelków orzechowych lub zmielonych orzeszków laskowych
kilka kulek Ferrero Rocher



  •   Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 
  •   Dodajemy mielone orzechy i mieszamy. 
  •   Jajka miksujemy, aż będą lekko spienione, następnie dodajemy cukier i miksujemy (około 5 minut). 
  •   Używając łopatki delikatnie łączymy suche składniki. 
  •   Tortownice o średnicy 16 cm wykładamy papierem i przekładamy masę. 
  •   Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 min. 
  •   Studzimy biszkopt, następnie przekrawamy na 3 części. 
  •   W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i zostawiamy do wystudzenia. 
  •   Masło miksujemy, dodajemy ostudzoną czekoladę i Nutellę. 
  •   Biszkopt układamy na paterze 
  •   Wykładamy 1/3 masy czekoladowej i wyrównujemy. Oprószamy pokruszonymi wafelkami. 
  •  Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy. 
  •   Powtarzamy czynność. 
  •   Przykrywamy trzecim blatem, dociskamy i smarujemy wierzch oraz boki masą. 
  •  Pokruszonymi wafelkami dekorujemy bok ciasta. 
  •   Wkładamy do lodówki na min. godzinę, a najlepiej na całą noc. 
  •   Wyciągamy na pół godziny przed podaniem. 
  •   Górę dekorujemy pralinkami Ferrero Rocher.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz