Składniki:
forma
16 cm średnicy
biszkopt
4 jajka
pół szklanki
cukru
100 g
orzechów laskowych zmielonych
1,5
łyżki mąki tortowej
1 łyżka
kakao
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
krem czekoladowy
125 g
masła (temperatura pokojowa)
100 g
gorzkiej czekolady
2 łyżki
Nutelli
pół szklanki
pokruszonych wafelków orzechowych (u nas rurki bez nadzienia)
dekoracja
szklanka
pokruszonych wafelków orzechowych lub zmielonych orzeszków laskowych
kilka
kulek Ferrero Rocher
- Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Dodajemy mielone orzechy i mieszamy.
- Jajka miksujemy, aż będą lekko spienione, następnie dodajemy cukier i miksujemy (około 5 minut).
- Używając łopatki delikatnie łączymy suche składniki.
- Tortownice o średnicy 16 cm wykładamy papierem i przekładamy masę.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 min.
- Studzimy biszkopt, następnie przekrawamy na 3 części.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i zostawiamy do wystudzenia.
- Masło miksujemy, dodajemy ostudzoną czekoladę i Nutellę.
- Biszkopt układamy na paterze
- Wykładamy 1/3 masy czekoladowej i wyrównujemy. Oprószamy pokruszonymi wafelkami.
- Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy.
- Powtarzamy czynność.
- Przykrywamy trzecim blatem, dociskamy i smarujemy wierzch oraz boki masą.
- Pokruszonymi wafelkami dekorujemy bok ciasta.
- Wkładamy do lodówki na min. godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Wyciągamy na pół godziny przed podaniem.
- Górę dekorujemy pralinkami Ferrero Rocher.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz