Składniki
forma prostokątna
25x35 cm
500 g
herbatników
puszka
krówki (kajmak)
400 g
śmietany 30%
3 łyżki
cukru pudru
1
łyżeczka cukru wanilinowego
100 g
czekolady
100 g
masła
765 ml mleka
2
saszetki budyniu (u nas smak waniliowy)
- Na dno formy ułożyć herbatniki (namoczone w mleku- do namoczenia użyłyśmy 15 ml mleka).
- Na herbatniki wyłożyć masę krówkową i równo rozsmarować.
- Ułożyć kolejną warstwę herbatników.
- Przygotować budyń: 2 saszetki budyniu na 750 ml mleka (mniejsza proporcja niż zalecana na opakowaniu z uwagi na szybsze zgęstnienie masy).
- Do wystudzonego budyniu dodać masło w temperaturze pokojowej i zmiksować.
- Warstwę budyniową wyłożyć na herbatniki, następnie na krem kolejną warstwę namoczonych herbatników.
- Ubić śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Rozsmarować nią wierzch ciasta i posypać startą na tarce czekoladą.
- Włożyć do lodówki na kilka godzin, my jednak zalecamy spożyć dopiero następnego dnia, wówczas jest najlepsze ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz