czwartek, 11 stycznia 2018

3bit- ciasto bez pieczenia




Składniki
forma prostokątna 25x35 cm

500 g herbatników
puszka krówki (kajmak)
400 g śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 g czekolady
100 g masła
765 ml mleka
2 saszetki budyniu (u nas smak waniliowy)


  • Na dno formy ułożyć herbatniki (namoczone w mleku- do namoczenia użyłyśmy 15 ml mleka). 
  • Na herbatniki wyłożyć masę krówkową i równo rozsmarować. 
  • Ułożyć kolejną warstwę herbatników. 
  • Przygotować budyń: 2 saszetki budyniu na 750 ml mleka (mniejsza proporcja niż zalecana na opakowaniu z uwagi na szybsze zgęstnienie masy). 
  • Do wystudzonego budyniu dodać masło w temperaturze pokojowej i zmiksować. 
  • Warstwę budyniową wyłożyć na herbatniki, następnie na krem kolejną warstwę namoczonych herbatników. 
  • Ubić śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 
  • Rozsmarować nią wierzch ciasta i posypać startą na tarce czekoladą. 
  • Włożyć do lodówki na kilka godzin, my jednak zalecamy spożyć dopiero następnego dnia, wówczas jest najlepsze ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz