Składniki
biszkopt
5 jajek
(osobno białka i żółtka)
pół szklanki
cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
pół szklanki
mąki pszennej
pół szklanki
mąki ziemniaczanej
20 g
cukru wanilinowego
szczypta
soli
poncz
50 ml zaparzonej
kawy rozpuszczalnej
2 łyżki
cukru
krem
100 g
masła
200 g
cukru pudru
3 łyżki
kawy rozpuszczalnej
dżem np.
truskawkowy lub wiśniowy
- Ciasto można zrobić zarówno w małej (10- 14 cm) jak i dużej tortownicy.
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
- Ucieramy żółtka z cukrem, aż powstanie biała masa.
- Do masy dodajemy rozpuszczoną w 2 łyżkach wody kawę rozpuszczalną i miksujemy.
- Przesiewamy mąki: pszenną i ziemniaczaną i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
- Delikatnie szpatułką łączymy powstałą masę z białkami.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok 40 min (do suchego patyczka).
- Po ostygnięciu biszkoptu, dzielimy go na 2 części i nasączamy ponczem.
- Przygotowujemy krem: masło w temperaturze pokojowej miksujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
- Dodajemy cukier puder oraz kawę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Dzielimy na dwie porcje.
- Na pierwszy biszkopt nakładamy jedną porcję kremu, następnie dżem i przykrywamy drugim biszkoptem.
- Wierzch smarujemy drugą porcją kremu* i dekorujemy według uznania. U nas pokruszone ciasteczka maślane.
*Jeżeli chcemy posmarować również
boki ciasta należy składniki na masę podwoić i posmarować wierzch oraz boki
ciasta. Wstawić na godzinę do lodówki, po czym czynność powtórzyć i bardzo
dokładnie rozsmarować masą boki ciasta. Włożyć ponownie do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz