wtorek, 9 stycznia 2018

Ciasto kawowe


Składniki

biszkopt
5 jajek (osobno białka i żółtka)
pół szklanki cukru
 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
20 g cukru wanilinowego
szczypta soli

poncz
50 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru

krem
100 g masła
200 g cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej

dżem np. truskawkowy lub wiśniowy 

  • Ciasto można zrobić zarówno w małej (10- 14 cm) jak i dużej tortownicy. 
  • Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. 
  • Ucieramy żółtka z cukrem, aż powstanie biała masa. 
  • Do masy dodajemy rozpuszczoną w 2 łyżkach wody kawę rozpuszczalną i miksujemy. 
  • Przesiewamy mąki: pszenną i ziemniaczaną i ponownie miksujemy do połączenia się składników. 
  • Delikatnie szpatułką łączymy powstałą masę z białkami. 
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok 40 min (do suchego patyczka). 
  • Po ostygnięciu biszkoptu, dzielimy go na 2 części i nasączamy ponczem. 
  • Przygotowujemy krem: masło w temperaturze pokojowej miksujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. 
  • Dodajemy cukier puder oraz kawę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Dzielimy na dwie porcje. 
  • Na pierwszy biszkopt nakładamy jedną porcję kremu, następnie dżem i przykrywamy drugim biszkoptem.
  • Wierzch smarujemy drugą porcją kremu* i dekorujemy według uznania. U nas pokruszone ciasteczka maślane.

*Jeżeli chcemy posmarować również boki ciasta należy składniki na masę podwoić i posmarować wierzch oraz boki ciasta. Wstawić na godzinę do lodówki, po czym czynność powtórzyć i bardzo dokładnie rozsmarować masą boki ciasta. Włożyć ponownie do lodówki.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz