Składniki
średnica
10 cm
2 duże
białka
100 g
cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka octu
szczypta
soli
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, lśniącą pianę.
- Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, na końcu dodajemy mąkę, wlewamy ocet i mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C.
- Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy 10 cm i wykładamy na nim ubitą pianę.
- Temperaturę zmniejszamy do 120 stopni C.
- Wstawiamy bezę i pieczemy ją 1 h 10 min.
- Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i czekamy, aż beza w nim ostygnie.
- Udekorować według uznania: u nas podana z lemon curd i roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz