Składniki:
ok. 25
sztuk
80 g
masła
4 duże
łyżki miodu (może być płynny, może być stały)
1 jajko
½
szklanki cukru pudru
1
łyżeczka sody oczyszczonej
2 i ¼
szklanki mąki pszennej
2 łyżki
przyprawy korzennej
1 łyżka
cynamonu
- Masło, miód oraz cukier puder podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia do ostudzenia.
- W osobnym naczyniu połączyć pozostałe składniki: mąkę, sodę, jajko oraz przyprawy.
- Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy do gładkiej masy.
- Wałkujemy na grubość ok 4-5 mm. Podsypujemy cukrem pudrem, nie mąką!
- Wykrawamy dowolne kształty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pierniczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni C i pieczemy 8-10 minut (kontrolować pod koniec pieczenia, aby się nie przypaliły)
- Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
- Dekorujemy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz