Składniki:
100 g
masła
200 g
miodu
2 jajka
600 g
mąki pszennej typu 405
250 g
cukru brązowego
20 g
cukru z cynamonem
5 g
sody oczyszczonej
10 g
przyprawy do piernika
10 g
przyprawy do ciasteczek korzennych
10 g
kakao
- Masło i miód rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej (do płynnej postaci).
- W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, kakao, przyprawy, sodę oraz cukier.
- Dodajemy jajka.
- Do masy dodajemy rozpuszczony miód z masłem. Ugniatamy ciasto.
- Całość owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2- 3 doby.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wyciąć pierniki.
- Pierniczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 150- 160 stopni C i pieczemy ok. 8 minut (kontrolować pod koniec pieczenia, aby się nie przypaliły)
- Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
- Dekorujemy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz