Składniki:
forma
do tarty 27 cm średnicy
200 g
masła
200 g
cukru
5 jajek
3 duże
łyżki kwaśnej śmietany
1,5
łyżki cukru wanilinowego
ok 5 ml
aromatu waniliowego
skórka
i sok z 1 cytryny
250 g
mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
500 g
serka mascarpone
100 g
białej czekolady
2 łyżki
cukru pudru
ok. 400
g borówek
- Masło ucieramy z cukrem tak, aby powstała puszysta masa.
- Ucierając dodajemy stopniowo: żółtka, cukier wanilinowy, aromat, śmietanę, sok i skórkę z cytryny (cytrynę uprzednio zanurzamy na ok 30 sekund w gorącej wodzie). Mieszamy do połączenia się składników.
- Białka ubijamy, następnie stopniowo dodajemy do masy.
- Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopniach C i pieczemy do ,,suchego patyczka” (ok. 50 minut)
- Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowujemy krem: ucieramy mascarpone z cukrem pudrem.
- Roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do mascarpone.
- Ciasto odwracamy spodem do góry i nakładamy krem.
- Na wierzchu układamy borówki. Można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz