poniedziałek, 4 grudnia 2017

Ciasto ucierane z mascarpone i borówkami


Składniki:
forma do tarty 27 cm średnicy 

200 g masła
200 g cukru
5 jajek
3 duże łyżki kwaśnej śmietany
1,5 łyżki cukru wanilinowego
ok 5 ml aromatu waniliowego
skórka i sok z 1 cytryny
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
ok. 400 g borówek

  •  Masło ucieramy z cukrem tak, aby powstała puszysta masa.
  • Ucierając dodajemy stopniowo: żółtka, cukier wanilinowy, aromat, śmietanę, sok i skórkę z cytryny (cytrynę uprzednio zanurzamy na ok 30 sekund w gorącej wodzie). Mieszamy do połączenia się składników.
  •  Białka ubijamy, następnie stopniowo dodajemy do masy.
  • Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopniach C i pieczemy do ,,suchego patyczka” (ok. 50 minut) 
  • Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Przygotowujemy krem: ucieramy mascarpone z cukrem pudrem.
  • Roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do mascarpone.
  • Ciasto odwracamy spodem do góry i nakładamy krem.
  • Na wierzchu układamy borówki. Można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz