wtorek, 5 grudnia 2017

Pierniczki - przepis I


Składniki:
ok. 25 sztuk

80 g masła
4 duże łyżki miodu (może być płynny, może być stały)
1 jajko
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 i ¼ szklanki mąki pszennej
2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżka cynamonu


  •  Masło, miód oraz cukier puder podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia do ostudzenia.   
  •  W osobnym naczyniu połączyć pozostałe składniki: mąkę, sodę, jajko oraz przyprawy.
  •  Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy do gładkiej masy.
  • Wałkujemy na grubość ok 4-5 mm. Podsypujemy cukrem pudrem, nie mąką!
  • Wykrawamy dowolne kształty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pierniczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni C i pieczemy 8-10 minut (kontrolować pod koniec pieczenia, aby się nie przypaliły)
  • Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Dekorujemy według uznania.


Aby pierniczki zmiękły należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałkami np. obranych jabłek lub cytryny i wymieniać co kilka dni, aby nie pleśniały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz