poniedziałek, 11 grudnia 2017

Pierniczki- przepis II


Składniki:
100 g masła
200 g miodu
2 jajka
600 g mąki pszennej typu 405
250 g cukru brązowego
20 g cukru z cynamonem
5 g sody oczyszczonej
10 g przyprawy do piernika
10 g przyprawy do ciasteczek korzennych
10 g kakao


  •  Masło i miód rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej (do płynnej postaci).   
  •  W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, kakao, przyprawy, sodę oraz cukier. 
  •  Dodajemy jajka. 
  •  Do masy dodajemy rozpuszczony miód z masłem. Ugniatamy ciasto. 
  • Całość owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2- 3 doby. 
  • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wyciąć pierniki.
  • Pierniczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 150- 160 stopni C i pieczemy ok. 8 minut (kontrolować pod koniec pieczenia, aby się nie przypaliły) 
  • Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. 
  •  Dekorujemy według uznania.

Tak jak w poprzednim przepisie, aby pierniczki zmiękły należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałkami np. obranych jabłek lub cytryny i wymieniać do kilka dni, aby nie pleśniały.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz